The Science of Happiness

Blijheid, vrolijkheid, gelukkig zijn, welzijn. Happiness is volgens de wetenschappelijke definitie regelmatig gelukkig zijn en tevreden zijn met je leven tot dus ver. Als je gelukkig bent, betekent dat niet dat je continue als een blije oliebol door het leven gaat. Er is een tijd en plaats voor alles. Als je iemand verliest heb je pijn. Als iemand je dwars zit, wordt je boos of gefrustreerd. Maar als je een gelukkig mens bent, dan kom je daar ook weer overheen en kom je weer terug in evenwicht.

Momenteel volg ik de massive open online course “The Science of Happiness” van de Berkeley Universiteit van Californie. In die cursus krijg je inzicht in de zaken die van invloed zijn op het welzijn van mensen en de bestendiging van relaties (wetenschappelijk aangetoond). Wat me verbaasde is dat het onderzoek nog heel jong is, omdat men eerder vooral onderzoek deed naar de andere kant van happiness: depressiviteit, agressiviteit, criminaliteit, egoisme, etc. Pas de laatste 10-20 jaar is men onderzoek gaan doen naar wat mensen (en primaten) gelukkig maakt.

Uitgelaten groep

Ik ben pas in week 4 van de cursus maar kan vast verklappen dat de volgende zaken je gelukkig maken:
– sociale interactie
– goede vrienden
– empathie
– mensen vergeven
– mensen helpen

Veel artikelen over dit onderwerp kun je vinden op de website van The Greater Good Science Centre. De cursus kun je vinden op edX: The Science of Happiness.