Aside

Boek: Darwin in de stad

Darwin in de stad- Menno Schilthuizen

Na het lezen van “Het verborgen leven van bomen”, ben ik maar meteen door gegaan met “Darwin in de Stad” door Menno Schilthuizen. Het boek gaat over de evolutie die in sneltreinvaart plaats vindt op de laatste plaats waar je het verwacht: de Urban Jungle. Het is een hoopgevend boek en een geruststellend boek. Hoewel de schrijver nergens zegt dat het prima gaat met de wereld, of ontkent dat er nog steeds soorten worden bedreigd met uitsterven, zoomt hij vooral in op het aanpassingsvermogen van bepaalde soorten aan onze megasteden. Dat dat toch veel sneller gaat, dan Charles Darwin en zijn tijdgenoten dachten. Bepaalde Killivisjes hebben zelfs de PAKs en PCB’s in de havens van de Oostkust van de VS overwonnen. Dat geeft hoop.

Uit het boek over bomen heb ik geleerd dat bomen zich maar heel langzaam aan kunnen passen.  Het procés van aanpassing is vergelijkbaar, maar het proces duurt bij bomen nogal lang. Het duurt al een eeuwigheid voordat ze zaad gaan geven. Zelfs het doodgaan duurt soms 100 jaar. Hoe dit in verhouding staat tot de snelle veranderingen in de stad, daar zou ook onderzoek naar moeten worden gedaan.

Aside

Boek: Het verborgen leven van bomen

Het verborgen leven van bomen – Peter Wohlleben

Het boek “Het verborgen leven van bomen” van Peter Wohlleben is een luchtig boek over de geheimen van bomen, waarvan maar kleine stukjes onthuld zijn door de wetenschap. Het is niet te geloven eigenlijk, hoe weinig we echt weten en hoeveel verkeerde aannames er zijn gedaan.  Om er eens een te noemen: we moeten het bos verjongen, want daar krijg je een gezond bos van.  Dat blijkt helemaal niet waar te zijn, want de oudere bomen ondersteunen de jongere bomen via hun wortels en schimmeldraden in tijden van nood. Een oerbos, wat zelf is opgekomen en al eeuwen oud is, hangt als een netwerk met elkaar samen en ondersteunt elkaar, waarschuwt elkaar en helpt elkaar. Het is fascinerend.

Tijdens het lezen viel me wel op dat de schrijver de beukenbomen wel een beetje voortrekt en in een zeer gunstig daglicht stelt (terwijl ze het kennelijk ook heel goed doen in de schaduw), waar mijn voorkeur vooral naar naaldbomen uitgaat.

Aside

Dagdagelijks

Vandaag las ik een berichtje dat er een verkiezing is geweest van de meest irritante woorden die mensen gebruiken. Het woordje “me”, als in “me huis, me jas” kwam als meest irritant uit de bus. Daar had ik me nog nooit aan gestoord, eerlijk gezegd. Ook het woord “dagdagelijks” kwam hoog in de top 10. Dagdagelijks is niet het zelfde als de godganse dag. Het regent hier al de godganse dag, maar gelukkig niet dagdagelijks.

Vroeger hadden wij in het studentenhuis ook een lijst met meest irritante woorden en zegswijzen op de WC-deur geplakt. Iedereen kende de lijst uit zijn hoofd en probeerde zoveel mogelijk irritante woorden in de dagdagelijkse gesprekken te verwerken. Dat was erg leuk, en de bijvangst is, dat ik die woorden en uitdrukkingen nog steeds weet en gebruik: in principe; c.q.; qua; .. en dergelijke; als het ware; ranzig.

Mijn actuele lijst met irritatiewoorden:
– doorzetten (als in: ik stuur de mail door naar iemand anders)
– doorleven (als in: we geloven je niet, we moeten het eerst zelf ervaren)
– oppakken (een klus gaan uitvoeren)
– danwel (synoniem voor “of”)
– m.i. (mijns inziens)
– uitdaging (als in: onmogelijke taak)
– joh,
– weet je,
– ik had zoiets van…
– doorpakken (vooral gebruikt door mensen die dat zelf niet doen)
– random (wordt random gebruikt, en dat is vaak niet juist)

Aside

Maizena experiment

Maizena smeerboel

Maizena smeerboel

Pseudoplasticiteit of thixotropie zijn de moeilijke woorden voor de eigenschappen van het maizena papje, wat je gebruikt om je gestoofde prei te binden. Hoewel ik het al jaren in huis heb, wist ik nooit dat je er fantastisch mee kunt klooien. Erg leuk om met kinderen te doen op een zomerse dag (bijvoorbeeld bij iemand anders in de tuin…).

Als je een maizena papje maakt en je slaat er met je lepel op, dan wordt de maizena tijdelijk even vast, i.p.v. vloeibaar. Als je erin knijpt wordt het een balletje. Stop je met knijpen, stroomt het tussen je vingers weg. Kijk maar eens naar deze video met kleine proefjes. In deze video lopen ze zelfs over een zwembad met maizena. Dat verklaart ook weer het één en ander uit de Bijbelverhalen.

Aside

Tweekleurige patentsjaal

tweekleurig patent

 

Kijk toch eens wat een prachtige sjaal. Heel strak en mooi hoe hij zich vormt. Het brei patroon vond ik hier.  Ik kan niet wachten om hem te breien met de complementaire kleuren “roest” en “stormblauw” van Drops Cotton Merino. De kleuren op de foto zijn ook prachtig, maar passen niet bij mijn jas.

 

Aside

Dinkel

DInkel is spelt

DInkel is spelt

Afgelopen weekeinde was ik in een Duitse supermarkt om wat vergelijkend warenonderzoek te doen. In Duitsland wordt veel meer thuis gebakken dan in Nederland, dus zou het best zo kunnen zijn dat je in daar een groter aanbod hebt aan verschillende soorten meel. Goed voorbereid was ik niet, want ik had geen woordenlijst bij me.

Op goed geluk heb ik “Dinkel Vollkornmehl” gekocht in de hoop dat het spelt-meel was. “Roggen Vollkornmehl” was iets minder moeilijk te raden.

En jawel, toen ik het in een woordenboek opzocht, bleek de gok juist. Het koste maar €1,69 per kilo. Dat is een stuk voordeliger dan in Nederland.  De verpakking is ook nog eens heel retro.